Românii o duc mai greu ca niciodată: cifrele care arată realitatea

de: Mădălina Bahrim
11 11. 2021

Ultimul an a fost unul plin de dificultăți pentru românii de rând. S-au înregistrat scumpiri în lanț, iar puterea de cumpărare a scăzut semnificativ.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), creșterile de prețuri din acest an, din România, sunt cele mai mari din ultimii 13 ani.

Cifrele arată mai rău ca în 2008

În 2008, rata inflației a fost de 7,85%, potrivit seriei de date furnizate de Statistică. În octombrie 2021, creșterea medie a prețurilor a fost de 7,9%.

Alimentele s-au scumpit în medie cu 5,25% (de la 4,2% în septembrie), ducând creșterea indicelui prețurilor de consum la 7,9%, mult peste estimarea medie de 7,05%.

„Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflație mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creșteri medii, fasole, creștere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun și țigări și la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creșteri extravagante, au stricat media inflației și au tulburat întregul tablou al pieței de consum.

Ce înseamnă asta? Că Banca Națională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale și nu cum a cerut sau aștepta piața, cu 0,50 puncte procentuale”, a spus Adrian Vasilescu, referitor la datele privind prețurile de consum publicate de Institutul Național de Statistică.

Totuși, trebuie să menționăm și faptul că, la nivel global, lucrurile stau cel puțin la fel de rău. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, a anunțat, săptămâna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.

Prețurile la grâu au înregistrat un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilităţi limitate la export pe fondul cererii puternice.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.